Onze bijen

Wij houden de honingbij, de meest bekende bij van alle soorten: De honingbij leeft als volk, tegenwoordig vaak in een bijenkast. De koningin, is een grotere bij, die de eitjes legt. Haar aanwezigheid zorgt ervoor dat alles in het volk goed functioneert.

Honingbijen verzamelen nectar net als alle andere soorten bijen. Maar ze halen veel meer dan ze dagelijks nodig hebben. Het overschot slaan ze op als honing in zelfgemaakte raten. Met de aangelegde voorraad kan het volk de wintermaanden overleven als het koud is en er geen bloemen zijn.

 

De meeste bijensoorten zijn vriendelijke beestjes. Ze vliegen van bloem naar bloem op zoek naar voedsel: stuifmeel en nectar.
Bijen beschikken over een angel. Die wordt alleen ingezet als het volk waarin ze leven wordt belaagd, of als ze bijvoorbeeld per ongeluk tussen onze kleding bekneld komen te zitten. Dit is alleen het geval bij honingbijen en hommels. Van solitaire, wilde bijen valt niets te vrezen. Het angeltje wordt niet gebruikt of is te klein om er iets van te voelen.

Onze hommels

Hommels gebruiken wij ook voor de bestuiving van de kersen en de kiwi's.

Hommels zijn dicht behaard en groter dan een bij. Ze zijn daardoor beter in staat zichzelf te verwarmen, waardoor ze ook bij lagere temperatuur al kunnen vliegen en de kersen en kiwi's bestuiven

De honing

  • Honing verzacht de keel bij Keelpijn
  • Honing bevat  antibacteriële en ontstekingsremmende ingrediënten. Wat helpt bij wondheling. Ook bij sommige huidaandoeningen helpt het soms bijvoorbeeld psoriasis.
  • Regelmatig wat honing nemen heeft een bloeddruk verlagend effect.
  • Honing bevat een kleine hoeveelheid spoorelementen, mineralen, vitaminen en eiwit.
  • Maar ook suiker dus eet het wel met mate.
  • Kinderen onder de 1 jaar kunnen beter geen honing eten omdat de darmflora bij deze kinderen nog niet volledig ontwikkeld is.

Extra tips voor het behoudt van de qualiteit

  • Honing kan je beter niet verhitten boven de 45 graden dan verdwijnen de goede enzymen en gaat de kwaliteit achteruit.
  • Bewaartemperatuur:  Bij kamertemperatuur, niet in zonlicht of te veel licht.
  • Zuivere honing kristalliseert op een gegeven moment. Dan kan je de honing door te roeren of te verwarmen tot max 40 graden bv de honingpot in een pan handwarm water te zetten weer smeuïg en vloeibaar maken. Honing mag nooit in de magnetron om hem vloeibaar en smeuïg te maken. 

De kleur van de honing kan variëren van wit/ transparant tot donker. De kleur wordt bepaald door de planten waarvan de nectar wordt verzameld. Honing bestaat uit druivensuiker, vruchtensuiker, meervoudige suikers, mineralen, organische zuren , vitaminen, enzymen, hormomen, kleur en aromastoffen. De viscositeit van de honing wordt bepaald door welke suikers erin zitten. Veel druivensuiker geeft snelle kristallisatie en dus stijve honing, veel vruchtensuikers geeft vloeibare honing ( die uiteindelijk ook kristalliseert) Door honing te roeren en te verwarmen niet hoger dan 40 graden wordt deze weer smeuïg tot vloeibaar.